İş hayatını etkileyen stres ve zaman yönetimi pek çok kişinin gündeminde olan bir konu. Birçok birey devamlı olarak işlerinin yoğunluğundan ve zamanın yeterli olmamasından şikâyet ediyor. Bitmesi gereken çalışmalar, teslim edilmesi gereken projeler ve bütün bunların yanı sıra yapılması gereken günlük işler sebebiyle insanlar iş hayatında gittikçe artan bir stres yaşıyor. Yaşanan bu stres kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlığını da olumsuz etkiliyor. Son yıllarda özellikle stresin psikolojik, fizyolojik hastalığa da neden olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden çevremizden stres yapma ya da stresten uzak dur gibi söylemler duyabiliriz. Peki, stressiz iş hayatı mümkün mü? Araştırmalara göre bireylerin zaman yönetimini sağladıklarında stres seviyelerinin düştüğünü göstermektedir. Peki, çalışma hayatınızda yaşadığınız stresi kontrol etmek ve ayrıca zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek için neler yapabilir? İlk olarak yapılan çalışmalar, bireylerin sadece zamanlarının %60’nı kontrol edebildiklerini, kalan %40’ını kontrolleri dışındaki olayların oluşturduğunu göstermiştir. Bu yüzden zaman yönetimi, yalnızca %60’lık bölüm yani kontrol altına alınabilen kısım için uygulanabilmektedir. Bu durumu %100’e getirmek mümkün değildir, çünkü beklenmedik olaylar her daim gerçekleşebilir. İş hayatını etkileyen stres ve zaman yönetimi hakkında merak ettiğiniz bütün detaylar yazımızda.
İş Hayatında Stres Yönetimi İçin Tavsiyeler
İş hayatı ve özel hayatta, yöneticiler ile iş arkadaşları arasındaki doğru iletişim ve dengeli ilişki stresle başa çıkmada etkili olmaktadır.
1) Çalışma Zamanını En Doğru Biçimde Kullanabilmek
İşini çok fazla sevmek, sorumluluk duygusu, bulunduğu statüyü sağlamlaştırmak ve kendini kanıtlamak gibi pek çok neden yüzünden uzun süreli çalışma veya zamanın doğru kullanılamaması tükenmişlik hissi, bitkinlik, yorgunluk, depresif duygu durumu gibi bazı problemleri de beraberinde getirir. Çalışan birey zamanı kontrol edebilmeli ve en doğru şekilde yönetebilmelidir.
2) Çalışanlarla Sağlıklı İletişim
Şirketteki her insanla iletişiminiz iyi olmayabilir. Fakat çalışma alanı içerisinde beraber iş yapmaktan, boş zamanlarınızda sohbet etmeyi seveceğiniz, güvenebileceğiniz, problemlerinizi paylaşabileceğiniz, dışarıda beraber olabileceğiniz sevdiklerinizle aynı iş ortamında olmanız size iyi gelecektir.
3) Yönetici - Çalışan İlişkisi
Şirketin yöneticisi konumundaki işyeri sahibi, müdür gibi yöneticilerle olan ilişki ruh sağlığınızı etkiler. Yöneticinin, çalışanların fikirlerine saygı göstermesi, desteklemesi, olumlu geri bildirimlerde bulunması, bireylerde kendine değer verildiği hissini oluşturur. Bu sayede kişiler de yöneticisine daha çok değer verir ve güvenir.
4) İş Hayatı ve Duygusal Yaşam İlişkisi
Özel yaşamınızda oluşturamadığınız duygusal gereksinimlerinizi profesyonel iş ortamında almaya çalışmak mutsuzluğa neden olabilir. Çünkü işyeri duygusal ihtiyaçların karşılandığı bir yapı değildir. Aile ve sosyal çevreden farklıdır. Bu yüzden iş hayatı ve duygusal yaşam birbirinden ayrı tutulmalıdır. Çoğu zaman evden çalışanlarda duygular ve iş hayatı birbirine karışabiliyor. Bu durumu yönetebilmek için evden çalışanlara öneriler içeriğimize bakmanızı öneririz.
5) Net Olun
İstekleriniz, yapıp yapamayacaklarınız, beklentiniz ve onaylamadığınız her şeyde açık ve net olun. Uygun ortam ve doğru zamanda tüm bunları ifade edin. Açık bir biçimde söylemediğinizde sizi anlamadıklarını düşünebilir veya biriktirdiğiniz olumsuz düşünceler doğru olmayan bir vakitte birikerek fazla tepkiler olarak ortaya çıkabilir.
6) Aşırı Hırs Yıpratır
Rekabet ortamının oluştuğu çalışma hayatında her ne kadar motivasyonu arttırıcı bir rol oynasa da fazlaya kaçan rekabet, diğer kişileri düşürmeye çalışan tavırlar, çalışma ortamındaki dengeleri bozan hırs iş hayatında huzursuzluğa neden olur. Dolayısıyla bozulan ilişkiler de bireyi mutsuz eder. Rekabetin aşırıya kaçmaması konusunda yöneticiler dikkatli olmalıdır.
7) İşyeri Psikoloğu
İş ortamlarında ruh halini korumak ve güçlendirmek için psikoloğa ihtiyaç duyulabilir. Şirketlerde mutlu ve verimli çalışan bireylerin olması hem kişi için fayda sağlar hem de toplum ruh sağlığı korunmasında katkı sağlar.
8) Kurumsal Destek
Firmadaki genel psiko-sosyal sorunların ölçümlenerek çalışan bireyler stresle başa çıkma, stres azaltma seminerleri, kişilerin problemlerini aktarabileceği ve çözüm önerilebileceği toplantılar yapmak, bireylere psikolojik destek sağlama bakımından oldukça etkili yöntemlerdir.
9) Ruh Sağlığı ve Beden Sağlığı Dengesi
Ruh sağlığı elbette ki beden sağlığından ayrı tutulamaz. Fiziki olarak uygun olmayan alanlarda ve şirket ortamında hareketsiz bir şekilde çalışmanın beden sağlığını olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Düzenli spor ve şirkette yapacağınız basit egzersizler ile iş ortamınızda beden ve ruh sağlığınızı korumak daha rahat olacaktır.
Çalışan Bireyler İş Yaşamında Stresle Başa Çıkmak İçin Neler Yapabilir?
Stresle başa çıkmak için pek çok adım vardır. Bunları uygulamak stres seviyenizi azaltarak yaşam kalitenizi ve iş performansınızı yükseltebilir. Çalışırken zamanı nasıl harcadığınız, hayat tarzınızın bir parçası haline gelmektedir. Doğru bir zaman yönetimi yapıldığında, daha verimli işler ortaya çıkarabilirsiniz. Stres yönetimi için;
- Yeni bir durumla karşılaşmadan önce bilgilendirme istemek,
- Kendinizi tanımak, sizde stres oluşturan durumları en aza indirecek önlemler almak,
- Pozitif ve çözüm odaklı olmak,
- Uyku düzeni,
- Düzenli egzersiz,
- Düşüncelerin ve duyguların paylaşılması,
- Dengeli ve düzenli beslenmek.
İş Hayatında Etkili Bir Zaman Yönetimi İçin Tavsiyeler
Zaman yönetimi ilk olarak zamanınıza değer vermenizle başlar. Öncelikle ne yapmak istediğinize ve yapmak istediğiniz şeye ne kadar zaman harcamanız gerektiği konusunda net olmanız önemlidir. Zaman yönetimi, işleri düzenli ve verimli bir akış ile zamanında bitirmenizi sağlayan yöntemdir.
1) Zaman Analizi Yapın
Her insanın hayatında rutin olan uyku, yeme ve ulaşım gibi zorunlu işler vardır ve bunlara zaman ayırır. Siz günlük işlerinize ne kadar vakit ayırıyorsunuz ve kalan zamanınızda neler yapıyorsunuz? Vaktinizi alan işler hangileri. Zaman analizi vaktinizi nasıl ve nerede harcadığınızı, hangi problemlere takıldığınızı görmeniz açısından size oldukça yardımcı olacak ve aynı zamanda vaktinizi yönetmeniz için sizi bir sonraki basamağa hazırlayacaktır.
2) Plan Yapın
Plansızlık yapılacak herhangi bir iş üzerinde düşünmeden işe başlamaktır. Yaptığınız işleri bir düşünün. Şirkete gittiğinizde işlerinizi ne zaman ve hangi sırada yapacağınız belli mi? Eğer değilse bir plana ihtiyacınız vardır. İyi bir planlama, önceliklerinizi belirlemek adına size yardımcı olacaktır. Yapacağınız işleri acil, önemli, önemsiz, acil değil gibi isteğinize göre gruba ayırın ve listelediğiniz bu işleri sıralama ile yapın. Bu liste, doğru işten başlamanızı sağlayacak ve stresinizi düzeyinizi azaltacaktır.
3) Erteleme Durumuyla Başa Çıkma
Bazı dönemlerde kendinizi yapılması gereken işleri erteler bir şekilde bulabilirsiniz. Eğer erteleme sürekli yaşadığınız bir durum ise zamanınızı yönetmenize engel olacak ve yaşadığınız baskıyı arttıracaktır.
4) Yetki Devredin
Çalışma hayatında birçok birey bütün iş yükünü yalnız başına almaya çalışır. Genellikle mükemmeliyetçi olan bireyler işlerin devredilmesinde sorun yaşar. Çünkü bu kişiler yetki devrettiklerinde verdikleri işi takip etmeleri gerekeceğini ve zaman kaybedeceklerini düşünürler. Aslında birkaç kişinin hemen halledebileceği bir işin, her ayrıntısıyla tek başına ilgilenmek daha yorucu olacak ve uzun sürecektir. Bazı işlerinizi devretmek zamanı etkin yönetmenize, yaratıcı fikirler duymanıza, diğerlerinin gelişimine fayda sağlamanıza yardımcı olacaktır.
5) Kendiniz İçin En Doğru Zamanı Keşfedin
Her bireyin gün içinde verimli olduğu ve daha mutlu çalıştığı vakitler bulunur. Sizin için bu hangi ne zamandır? Kendinizi belli bir süre gözlemleyerek en çok verim aldığınız zamanı (örneğin sabah saatleri, öğlen saatleri gibi) bulabilirsiniz. Önemli ve acil işlerinizi belirlediğiniz bu zaman dilimine göre ayırmak hızlı ve verimli çalışmanıza fayda sağlayarak stresi azaltacaktır. Siz de iş hayatını etkileyen stres ve zaman yönetimi konusunda yazımızdaki önemli noktaları hayatınızda kullanarak faydasını görebilirsiniz.