Havacılık Sektöründe SAF Yakıt Kullanımı

17.08.2022 - 09:37:35

  1. SAF Nedir?

SAF, uçaklarda kullanılan fosil yakıtlara göre daha temiz bir alternatiftir. Hepimizin fosil yakıtlara daha az bağımlı olmamız gerekiyor çünkü yandıklarında büyük miktarlarda yeni karbondioksit (CO2), bir sera gazı dağıtıyor ve iklim değişikliğinin önde gelen nedenleri arasında yer alıyor.

  1. SAF Nasıl Üretilir?

Saf için kullanılan kaynaklar önemlidir, farklı üretim modelleri olan SAF için belirlenen modeller kabaca şöyle:

▪ Biyoyakıtlar, bitki veya hayvan materyallerinden yapılır. Günümüzde çoğu SAF, kullanılmış yemeklik yağ gibi atık yağlardan elde edilmektedir. Aynı zamanda bozulmuş topraklarda yetişen yağ ağaçlarından da elde edilebilir. Gelecekte, tarımdan daha fazla SAF üretilecek. Sürdürülebilir bir yaşam için bu oldukça değerli.

Sentetik yakıtlar, araştırma ve geliştirme çalışmaları olmasına rağmen, günümüzde küçük miktarlarda kimyasal reaksiyonlardan üretilmektedir. Sentetik yakıtlar, yaşam döngüsü temelinde karbon nötr olma potansiyeline sahiptir, havadan yakalanan su ve CO2 gibi düşük emisyonlu kaynaklardan elde edilen hidrojenin kullanılması veya endüstriyel işlemlerle elde edilir.

Sizler de tatil planlarken ya da bir iş seyahatine çıkarken yolculuklarınızı uçakla mı planlıyorsunuz? Tercihinizi uçaktan yana kullanıyorsanız ya da şartlar bunu gerektiriyorsa, bu yolculuk esnasında çevreyi korumak, yakıt kullanımını değiştirerek daha sürdürülebilir bir dünyada olmak ister miydiniz? İşte tam da bu noktada SAF (sürdürülebilir havacılık yakıtı) ile tanışmanın zamanı geliyor. Havacılık endüstrisi, küresel karbon emisyonlarının neredeyse yüzde dördünden sorumludur. Yalnız yolcu uçakları değil, özel jetler de bu kapsama dahildir. Dünya devi birçok hava yolu şirketi doğaya daha duyarlı olmaya başladı ve SAF’ı (Sustainable Aviation Fuel) detaylı incelemeye hazırlandı.

SAF aslında en kolay tanımıyla fosit jel yakıtlarının temiz içerikli bir alternatifidir. Bu durumda yakıtı saf petrolden elde etmek, üretmek yerine; biyolojik kökenli atık yağlar veya tarım kalıntıları kullanılıyor. Ya da fosil olmayan co2 gibi sürdürülebilir kaynaklardan da üretiliyor. Düşünsenize, doğaya çok daha az zarar veren bir yakıt türü! Bu kulağa hoş geliyor…

  1. Türk Hava Yolları Saf Yakıt Kullanımına Başladı

Türk Hava Yolları, İstanbul-Stockholm hattında başlangıç aşamasında haftada bir kez düzenli olarak sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanacak.

Uçak yakıt verimliliğinin artırılması, kaynak verimliliği sağlanması ve karbon emisyonu azalmasına yönelik yakıt politikası uygulanmaya başlamış durumda.

Aynı zaman Türk Hava Yolları yakıt verimliliği yüksek, emisyon değeri düşük yeni nesil uçaklar ile Fosil kaynaklı uçak yakıtı kullanım miktarının azaltılması için sürdürülebilir havacılık yakıtı araştırma geliştirme çalışmaları yürütüyor.

  1. Pegasus, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile Türkiye’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Operasyonlarını ve faaliyetlerini “sürdürülebilir çevre” anlayışıyla yöneten Pegasus Hava Yolları, Petrol Ofisi tarafından ikmali gerçekleştirilen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (Sustainable Aviation Fuel – SAF) kullanımıyla ilk yurt içi uçuşunu İzmir ile İstanbul arasında gerçekleştirdi.

Neste Corporation kaynaklı SAF yakıtı ile Petrol Ofisi’nden tedariğini yapan Pegasus, Mart ayı boyunca her gün İzmir’den bir yurt içi uçuşunu SAF ile gerçekleştirdi. Projenin devamlılığı planlanıyor.

Viking Turizm olarak Karbon Emisyonu raporlarımızla müşterilerimize destek oluyoruz. Detaylı karbon emisyonu rapor işlemlerimiz için sp@vikingturizm.com.tr den bilgi alabilirsiniz, 0212 334 26 00 numaralı hattımızdan destek alabilirsiniz.

 

 

 

BİZE ULAŞIN

Havacılık Sektöründe SAF Yakıt Kullanımı hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın